Historien

Her kan du lese hele historien til Eau de Vill fra starten på scenekanten i Skogtun Sømådal, til den internasjonale folkemusikkfestivalen i Ennis, Irland.

Sømådalen Theaterselskab
Eau De Vill har underholdt siden 1993. Utspringet er Sømådalen Theaterselskab stiftet i Sømådalen i 1983. Allerede fra slutten på 70-tallet var Evald og Svein Arild med på å lage lokale revyer i Sømådalen. Disse revyene var veldig populære, og etter hvert økte ambisjonsnivået og engasjementet hos alle.

Oppsetninger som "Back to the 80's", "Den siste Landhandleren", "Sømådal Stasjon", "Hotel Avunda", "Kaillan i Oladalen" er alle forestillinger som har blitt sett av 4-500 publikummere. Fortsatt er Sømådalen Theaterselskab en meget aktiv teatergruppe. En ny generasjon med skuespillere og teaterungdom er i ferd med å entre scenen, og ta over arven fra de som har vært med og bygget opp denne kulturskatten som er bygget opp av bygda selv. Utifra dette miljøet kommer melodier som Eau De Vill er blitt kjent for; "Moltvisa", "Ny vår", "Utfløttarvise"

Starten
Det hele startet våren 1993 med en utekonsert i vårsola på Hamar. Anledningen var urbaniserte bilutleiere som skulle forlystes med snedige sanger og grove historier. Dette var selvsagt mat for disse guttene. Og ballen begynte å rulle. Til og begynne med var besetningen Bækker'n på bass, Langsjøvold'n på gitar og Johnsgård'n på mandolin. Etterhvert ble det flere jobber, og etterhvert kom drømmen om å utgi noe av dette på plate. NRK Hedmark fikk tilsendt en kassett, med noe selvskrevet musikk på. Kassetten kom i retur, med beskjed om at tekstene var for grove. Vi tok ikke et nei for et nei, og prøvde på nytt, med samme kassett, og da gikk det plutselig igjennom!

NRK Hedmarkstoppen
Ælgjakta ble innspilt, og forsøkt på Hedmarkstoppen. Dette ble en kjempesuksess. Ælgjakta var den første melodien som Eau De Vill fikk inn på Ett-årsligaen. Oppildnet av responsen, og glødende interesse for hockey, gjorde at gutta i samme slengen skrev ny kampsang til Storhamar Hockeyteam. "Storhamarsangen" ble spilt inn i Studio 19, og Bjarte Ytre-Arne ble innleid som produsent. En CD-singel så dagens lys, og ennå den dag i dag spilles Storhamarsangen på hjemmekampene til Storhamar!

Rømgrøt og Sik
Oppglødd over suksessen med nesten 500 solgte CD-singler, ønsket gutta å lage en fullspill-CD. En rask kontakt til det store forbildet i Vømmøl Spellmannslag førte til at Hans Rotmo sendte nedover 3 melodier til gutta i Eau De Vill. Ved hjelp av Studio 19 og Bjarte Ytre-Arne som produsent ble så CD'en og MC'en "Rømgrøt og Sik" utgitt til Ælgjakta høsten 1995. Snart er 1500 eksemplarer solgt av denne populære platen. Fra denne platen er også "Det rinn vatten" og "Over Fæmund" blitt medlemmer av Ett-årsligaen på Hedmarkstoppen.

Samarbeid
Samspill med andre handler om mer enn bare "buskspell". Eau De Vill har hatt et veldig morsomt samarbeid med trubaduren Arne N. Olstad, skuespilleren Ragnar Dyresen, Hege Torvik, Enger'n Sanglag og mange andre medmusikanter. Forbildene har vært alle de som har satt pris på det lokale musikk- og underholdningsliv. Mange vil nok kjenne igjen Hans Rotmo, og irsk/skotsk folkemusikk i Eau De Vill's musikk. Senere har også svenske og norske visetradisjoner kommet mer inn som inspirasjonskilde.

Engerdal Kommunes Kulturpris
I 1997 ble Eau De Vill tildelt Engerdal Kommunes Kulturpris. Utdelingen fant sted i Heggeriset Samfunnshus i mars 1998. Kulturprisen betyr i tillegg til all ære og berømmelse også en sjekk på 10.000 kr. Denne prisen var Eau De Vill utrolig stolte over å få. Under prisutdelingen var selvsagt slekt og venner samlet, og det var underholdning ved bla; Hege Torvik, Ragnar Dyresen, Søsknene Husdal, sogneprest Sven Angard Hovde. Under ser vi faksimile fra Hamar Arbeiderblad.

Femundsmarkas sønner.
Under en tilstelning i Elgåa sommeren 1999 var det noen stolte karer som mottok hedersbevisningen fra Elgåingan; Femundsmarkas sønner og døtre. Denne hedersbevisningen deles hvert år ut til ambassadører for Femundsområdet.

Besetningen i Eau De Vill
Tidene forandrer seg, og også i en underholdningsgruppe skjer det endringer. Mange har vært med oss og spilt i korte og lengre perioder. Med på trommer har vært Børre Flyen, Bjørn Flyen og Thor Hornseth Edstrøm. På gitar har Evald Kristoffer Langsjøvold vært med hele tiden. På mandolin, banjo og gitar spiller Svein Arild Johnsgård. Bækker'n på bass har vært Hans Sverre Bekk. Nå spiller Audun Røsten på bassgitar. De siste årene har Bård Uri Jensen vært multiinstrumentalist med fløyter og trekkspill. Den siste tiden er gruppa også utvidet med de svenske riksspellemennene Lars Bjørk og Matias Helje og Per Johan Moslet fra Selbu på torader. På denne måten blir musikken en vandring i grenselandet.

 

 

Eau de Vill medlemmer

Detr er Evald og Svein Arild som er grunnstammen i Eau de Vill, men de har med seg mange musikkvenner som er mer eller mindre faste medlemmer i bandet

Svein Arild Johnsgård, sang og mandolin
Evald Kristoffer Langsjøvold, sang og gitar

Assosierte medlemmer

Audun Røsten, bass
Anders Lillebo, Trekkspill
Brits Lars Björk, fiol
Per Inge Trøan Sømåen
Bård Uri Jensen, fløyter
Per Johan Moslet, torader
Mattias Hejle, fiol
Andre som har samarbeidet med Eau de Vill