«Med kvinnfolkrykte som brunstekt flæsk!»
-  artige og alvorsamme viser som Alf Prøysen spilte inn.

Dette er første gang Eau De Vill jobber med Prøysen.

I 2013 begynte vi å studere mye av det materialet som Alf Prøysen samlet inn av gamle viser. Det er det samme arbeidet vi har drevet med langs ferdasvegen fra Falun i Sverige til Røros. Denne viktige vintervegen var livsnerva gjennom Dalarna opp mot gruvebyen Røros og videre til Trondheim. 

Samtidig traff vi medlemmer av Solheimkoret på Rørosmart’n, der frøet om samarbeid med koret ble sådd. Alf Prøysen møtte også mange svenske trubadurer, og de delte villig viser seg imellom, på samme måte som vi i Eau de Vill har gjort med våre svenske spillemenn.

I vårt arbeid har vi valgt flere av de visene som er lite brukt, men de finnes alle på innspillinger med Alf Prøysen. 

1.       Den skyldige. Gammel melodi
Denne visa stod først på trykk i “Drengstu´viser” fra 1948, og er oversatt til svensk av Ulf Peder Olrog. Det fjerde verset i denne visa forsvant mellom første og andre opplag av boka. Visa ble spilt inn i 1960 og den finner du på “Orginal Prøysen 1 – Husmannspolka”.

2.       Hu Martina Mo. Melodi: Bjarne Amdahl
Vi fant også denne visa i boka “Viser I Tussmørke”. Den er et gardkjerringportrett med et flott sluttpoeng. Visa finner du på “Orginal Prøysen 1 – Husmannspolka”.

3.       Dina med Buteljen. Gammel melodi
Denne sangen skrev Alf Prøysen mens han var griskokk i Asker under krigen. Den er skrevet på svensk-norsk. Visa ble spilt inn under et program om svensk-norske forbindelser I litteraturen i 1958. Du finner den på “Orginal Prøysen 1 – Husmannspolka”.

4.       Kjerringa i Stampen. Tekst Vidar Sandbeck/Gammel melodi
Dette er en sang som gir oss assosiasjoner til barnesang. Vidar Sandbeck skrev denne teksten og kom til Alf Prøysen med den, og hadde med seg denne gamle melodien. Alf Prøysne spillte inn den, men ba Vidar Sandbeck om å lage sin egen melodi på den, noe Vidar gjorde. Denne visa finner du på “Komplette Phillipsinnspillinger”.

5.       Svartvise. Melodi: Bjarne Amdahl
Vi fant denne visa i boka “Viser I Tussmørke”. Den er et eksempel på hvordan Prøysen kunne sjonglere med tre språk på en gang. Hedmarksdialekt, norsk-svensk og til slutt på stivt riksmål. Handlingen i visa er hentet fra en middelalderballade. Du finner visa på “Original Prøysen 3 – Så seile vi på Mjøsa”.

6.       Det var på Lillehammer. Melodi: Bjarne Amdahl
Ei vise som ble sunget inn sammen med Odd Grythe fra programserien “Mine, dine og våre viser” 1966. Denne visa finner du på “Orginal Prøysen 3 – Så seile vi på Mjøsa”.

7.       Den lystige Ungersvenn. Gammel tekst og melodi
Her synger Alf på svensk. På de første plateinnspillingene veksler Alf på å synge inn egne viser og tradisjonelle viser som denne skillingsvisa. Du finner denne skillingsvisa på «Alf Prøysen på grammofon» IV - komplette plateinnspillinger 1958-1966

8.       Mora og Dattera. Alf Prøysen/Haakon Tveten etter Albert Engström
Ei artig vise som finnes i forskjellige innspillinger med variasjoner i melodien. Vi har valgt på arrangere den eldste versjonen. Visa finner du på “Orginal Prøysen 1 – Husmannspolka”.

9.       Bendik i Bu. (Skrøne) Gammel melodi
Denne visa finner du i boka “Viser I Tussmørke”, og den er spilt inn i 1951. Den kalles også “Skrøne”, og du finner den på “Orginal Prøysen 1 – Husmannspolka”.

10.   Den arge Bonden. Melodi: Bjarne Amdahl
En burelsk humoristisk vise som ble spilt inn i 1958. Dette var den første visa vi startet med i vårt Prøysenbekjentskap. Du finner visa på “Orginal Prøysen 3 – Så seile vi på Mjøsa”.

11.   Næsning på Hamarmartn. Alf Prøysen etter Ulf Peder Olrogs “Samling vid pumpen”
Ulf Peder Olrog og Alf Prøysen hadde et nært samarbeid over grensen. Olrog oversatte flere av Prøysen sine sanger i Sverige, og Alf Prøysen lånte noen av Olrog sine sanger. Så seile vi på Mjøsa er opprinnelig skrevet av Ulf Peder Olrog og het «Resan till Chyterae». Ulf Peder Olrog var også opptatt av å ta vare på den svenske viseskatten, og han var med på å etablere Svensk Visearkiv. Samling vid Pumpen skrev Olrog I 1945, og Alf Prøysen skrev om den til Næsning på Hamarmartn. Vi får bekjentskap med begge sangene under konserten. Denne visa finner du på “Orginal Prøysen 1 – Husmannspolka”.

12.   Narrevise. Gammel melodi
Vi fant denne visa i boka “Viser I Tussmørke”. Oversatt til svensk av Ewert Ljusberg, og denne var mer kjent for oss fra den svenske versjonen. Visa er fra “Mine, dine og våre viser” som ble spilt inn i 1966. Du finner visa på “Orginal Prøysen 3 – Så seile vi på Mjøsa”.

Alle tekster av Alf Prøysen om ikke annet fremkommer.
Alle arrangementene er gjort av Anders Lillebo.

Eau de Vill er denne gangen:
Svein Arild Johnsgård, mandolin, tenorgitar
Evald Langsjøvold, gitar
Audun Røsten, bass
Brits Lars Björk, fiol
Anders Lillebo, Harmonium, Trekkspill og munnspill
Kristian Frøland, perkusjon
Magnus Wiik, Banjo

Musikken er spillt inn i Sømådalen skole i mars 2014, og mikset i Studio 19 april / mai 2014.
Tekniker Fred Dalbakk, Produsert av Anders Lillebo og Fred Dalbakk.

Eau de Vill

Onsdag 23 juli lanseres Eau de Vill sin nyeste innspilling i forbindelse med Alf Prøysens 100 års jubileum. 

Vi har plukket frem artige og alvorsamme viser som Alf Prøysen spillte inn. De fleste av visene hasr Alf Prøysen skrevet teksten til selv, men det er også mange tradisjonstekster som Alf Prøysen samlet inn og ga ut på plate. I tillegg skrev Vidar Sandbeck en vise om Kjerringa i Stampen, og denne ville Vidar at Alf skulle spille inn.

Flere av visene har revypreg, og på den måten kjenner vi oss godt igjen med slik Eau de Vill har sitt utspring. På samme måten er også den innsamling Alf Prøysen gjorde av gamle viser, og dokumenterte dette. Alf Prøysen delte også mange viser med svenske spillemenn, og fikk mange viser tilbake. Dette har også vi i Eau de Vill gjort i mange år.

01.Den skyldige  04:24
02. Ho Martina Mo  02:07
03. Dina med butteljen  03:16
04. Kjerringa i stampen  02:08
05. Svartvisa  03:12
06. Det var på Lillehammer  02:04
07. Lystige ungersvenn  03:07
08. Mora og dottera  02:59
09. Bendik i Bu  02:54
10. Den arge bonden  01:43
11. Næsning på Hamarmartn  02:45
12. Narrevise  03:

Medvirkende på plateinnspillingen:
Svein Arild Johnsgård, sang, mandolin og tenorgitar
Evald Langsjøvold, sang og gitar
Audun Røsten, bass
Brits Lars Björk, sång och fiol
Anders Lillebo, Harmonium, Trekkspill og munnspill
Kristian Frøland, perkusjon
Magnus Wiik, Banjo 

Läs hela inlägget »
18.11.08
Evig Din
11.09.08
Det er laga det
15.12.03
Her er Møa mi
15.08.95
Rømgrøt og Sik

Kjøp musikken elektronisk

Eau de Vill har nå lagt alle sine albumer ute på nettet slik at du kan kjøpe musikken elektronisk. Du kan kjøpe enkeltmelodier, eller du kan velge å kjøpe hele album.

 

Vi gjør oppmerksom på at dette er bare opplasting av musikken, og ønsker du å kjøpe en CD-plate med omslag og allt, så må du benytte linken "Kontakt " i menyen.

 

Opplastingen av musikk koster 8 kroner for hver melodi eller 80 kroner for hele album.

Du kan finne musikken på følgende butikker:

Apple iTunes -Klikk her for å gå til iTunes CD Baby - Klikk her for å gå til butikken

Arkiv

Siste utgivelser