Her kan du lese bakgrunnen for sangene på vår nye Sandbeck CD

 
Fakta rundt noen sanger av Vidar Sandbeck
Han har skrevet mellom 350 og 400 sanger, både tekst og melodi, og ikke minst har mange artister brukt sangene hans. Både Wenche Myhre og The Dizzie Tunes slo gjennom med Sandbeck-sanger. Gjermund Eggens sangkarriere ble også bygget på sanger som Vidar Sandbeck skrev på oppdrag fra plateselskapet TROLL.
 
En får ta det en kan få
Stig Stickan Andersson (ABBA-manageren) skrev visa i 1959 og fremførte den i Søndagsposten 13. mars 1960. Vidar Sandbeck lagde norsk tekst og brukte den som B-side på sin 10. singleplate, hvor Far min var lirekassemann er A-siden. Er også på EP Bildilla fra samme år. Innspilt på Fontana med Ragnar Danielsens orkester.
 
Fjelltrall
Melodien er laget av Egil Storbekken i 1960 og Vidar Sandbeck lagde den artige teksten i 1969. På B-siden er Jens Vankelmodig, og dette er den siste singelplata (nr. 22) som Vidar Sandbeck spilt inn.
 
Kjerringa i Stampen
En tradisjonell melodi som Vidar Sandbeck satte tekst til i 1954. Visa er med på den 8. EP-plata, som har tegning på coveret av akkurat ei kjerring som seiler i en stamp. Er også på samle-LP`en Sanger for de små, fra 1981, med div. artister. På cd`en En fergemanns vise, samleplate med NRK-opptak, er den også med og i flere av visebøkene.
 
På folkemunne
I 1959 oppsummerer Vidar Sandbeck sitt yrkesliv i denne visa, med Strikkemøte på B-siden. Her er det underdrivelser i hvert vers og han gjør hva han kan for å snakke seg selv ned. Dette gjør Sandbeck med selvironi av høy klasse når han beskriver hvordan han håndterte de respektive yrkene og hva som ble resultatet. Han viser i sangen sin sterke evne til å se det humoristiske når han ser tilbake på det som var av dårlige tider i yrkeslivet, oppvekst- og ungdomstid . I 1967 lager han en ny melodi til teksten, og etter en fremførelse i Søndags- posten, responderes det at dette er feil melodi… I 1969 kommer visa ut på nytt, med opprinnelig melodi, men denne gang med Bessfarklokka som B-side.
 
Regnbågåbrua
Vidar Sandbecks andre tekst som ble fremført i Søndagsposten i 1958 og som først ble tonesatt  av Chr. Hartmann. Sandbeck skrev senere sin egen melodi til teksten og det er den som nå brukes. Er å finne i visebøkene Pengegaloppen og andre viser og i Øst for sol og vest for måne…, men også på hans første EP-plate Pengegaloppen og på hans andre LP-plate fra 1969; Vidar synger Sandbeck (TROLL).
 
Tøffelhelten
Skrevet i 1978 og urframført i Søndagsposten. I Vidar Sandbecks oversikter er denne merket med K, noe som betyr at den er kassert. Uansett, her er det lett å kjenne seg igjen…
 
 
Bildilla
I og med at det ble fritt for alle å eie bil i 1960, kom denne visa som et skudd det året.  Rollemodellene er Sandbecks gode venn og nabo gjennom nesten 50 år, Odd Johnsen og broren Arne. Begge var bilmekanikere og brukte mye tid og oppmerksomhet på kjøretøy og reparasjoner. Første gang fremført i NRK, var i et viseprogram med ABBA-manager Stickan Andersson 26. mars. Han oversatte teksten til svensk; Bilgalen, som ble spilt inn av både Thore Skogman og Tjotta Olsson. I Danmark spilte The Blue Boys inn Olsens bil. Vidar Sandbecks versjon var med på hans 5. EP (1960) og på hans første LP, som kom i 1963.
 
Dagdrivervise
Skrevet i 1958 og er B-siden på Vidar Sandbecks første plate, Pengegaloppen, som ble utgitt på senhøsten dette året. Visa handler om Peder, som er bedagelig anlagt og har lite tiltak. Kjerringa hans er tydelig på alt som burde vært gjort på garden. I frustrasjon over hennes mas og egen utilstrekkelighet, sparker han i hjel ei høne bak låven. Moralen: Det finns alltid noen mindre som vi kan hakke på.
 
Den spøkefulle fader
Skrevet til Feriemagasinet i NRK og urframført her 2. august 1962. Utgitt på Vidar Sandbecks 15. singelplate, som kom ut dette året.
 
Heksedansen
Svært populær vise da den kom i 1959 og ble urframført i Søndagspostens julenummer 26. desember. Dette var et direktesendt show fra Store Studio med et orkester supplert med Robert Normann. Vidar Sandbeck sier rett før framføringen, at visa er så fersk at siste punktum er vått enda….
 
Idyll ved Mjøsa
Skrevet i 1961 og urframført i Søndagsposten. Den er A-side på Vidar Sandbecks 13. singel-plate  hvor Gamle formann Pedersen er på B-siden. Med Willy Andresens orkester. Begge titlene er i viseboka Øst for sol og vest for måne.
 
Menuett i mai
Kanskje den beste visa je har laga, har Vidar Sandbeck sagt. Urframført i Søndagsposten 24. mai 1959, men het da Østerdalsmenuett. Vidar Sandbeck fremførte den igjen i sitt eget viseprogram 29.januar året etter, og den kom da ut på plate. Er B-siden (!) på Sandbecks 7. singelplate hvor Heksedansen er  A-siden. Menuetten er i en nyinnspilling på cd-plata Legende, som Vidar Sandbeck fikk Spellemannprisen for i 1992.
 
Mot lykka på ei fjøl
Urframført i Søndagsposten 19. april 1970. På tekstarket er det fem vers hvor tre av dem er krysset ut. Sandbeck har kassert visa, men den er på cd-plata En fergemanns vise, som består av originale NRK-opptak fra Søndagsposten og Store Studio.

Tusen takk for bidragene til Tom-Erik Tangen, ansvarlig for Sandbeckarbeidet i Sandbeckstiftelsen og Anno Glomdalsmuseet.